Calzonepiroger

När jag fyllde år häromsistens så bjöd jag på piroger. Jag gjorde två olika varianter och här kommer receptet på calzonepirogerna.


ca 32 st

Pirogdeg:
50 g jäst
300 g smör
6 dl mjölk
2 tsk salt
4 ägg
ca 2 liter vetemjöl

Fyllning:
ca 500 g strimlad skinka
ca 400 g riven ost
en burk färdig tomatsås (jag hade en med vitlök och basilika från Coop)

Pensling:
1 ägg
eventuellt lite riven ost

Smula sönder jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt bli fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, ägg och det mesta av mjölet – men spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 40 min.

Dela den färdigjästa degen i 32 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en tunn rundel eller oval kaka. Bred på lite tomatsås och lägg på lite ost och skinka på varje och vik eller rulla degen runt fyllningen så att det blir slutna paket. Lägg pirogerna med skarven nedåt på smord plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över lite riven ost. Grädda i 225 grader 10-15 minuter, eller tills pirogerna fått färg.



Sirapsrutor

Jag älskar nybakat bröd och önskar att jag bakade just bröd oftare. För egentligen så tar det inte så lång tid och inte är det så värst jobbigt heller. Det är bara det att man ska komma sig för att baka (och ha jäst hemma). Häromdagen så hittade jag ett jästpaket i kylen och bestämde mig för att chansa på att lilleman på 11 veckor skulle hålla sig lite lugn. Tidigare har jag bara bakat jäs-degar när sambon har varit hemma och tagit hand om lilleman.
I vart fall så fick det inte vara för komplicerat så att det tog lång tid att baka ut. Långpannebröd är ju perfekt då!

Receptet har jag sett både hon Linda på Kryddburken och hos Jessica på Hallon & Blåbär.

2 plåtar

5 dl mjölk
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special (720-780g)

Ta fram smöret i god tid. Detta brukar jag missa, så då tärnar jag det och kör det sedan några sekunder i micron.

Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en degbuke, häll över mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt (minst 5 minuter i maskin).
Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Ta upp degen och arbeta den på mjölad bänk. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en 0,5 cm tjock kaka. Lägg varje kaka på ett bakplåtspapper och skär i rutor lite beroende på hur stora brödbitar du vill ha. Nagga med gaffel (det glömde jag nu senast när jag bakade dem).
Sätt ugnen på 225° och låt bröden jäsa ytterligare 20 minuter.

Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter och låt dem sedan svalna på galler med bakduk över.



Bröden inför sista jäsningen. Denna gången delade jag varje kaka i
8 delar istället för 12 som jag brukar.


Mums!

Indonesisk gryta

Här kommer ett recept på en enkel och smakrik gryta. Det funkar även att göra den på nötkött, till exempel lövbiff.
Gryta skall med fördel förberedas dagen innan så att den får "gotta till sig" i marinaden över natten.
Bilden blev tyvärr inte den bästa, men här serverar jag grytan tillsammans med äppelklyftor, gurkstavar, banan och avokado.



4 pers

400 g griskött av picnicbog eller skinka

Marinad
½ dl soja
2 dl drickfärdig äppeljuice
1 msk äppelcidervinäger
2 gula lökar, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk curry
½ tsk ingefära
½ tsk grovmalen svartpeppar

Redning
1½ msk vetemjöl
½ dl vatten

Tillbehör
Frukt och grönsaker i stavar, t ex morot, paprika, gurka, banan, papaya

Häll soja, äppeljuice, vinäger, lök, vitlök, curry, ingefära och svartpeppar i en rostfri kastrull.
Skär köttet i strimlor.
Lägg i köttet och blanda väl. Täck med lock eller plastfilm. Låt stå 3-4 timmar i rumstemperatur eller i kylskåp över natten.
Koka riset.
Koka upp kött och marinad under omrörning. Rör ut mjölet i vattnet. Rör ner blandningen i grytan. Låt puttra under lock ca 15 minuter. Rör om då och då.
Förbered grönsaker och frukt.
Servera grytan med grönsaker, frukt, kokt ris samt bröd.


Kycklingkebab

Åter ett recept som jag hittat hos Linda på Kryddburken. Jag brukar dock använda mig av färdig kebabkrydda från Kryddhuset (finns bland annat på ÖoB och hos Kryddknallen). Jag har ingen exakt mängd på hur mycket krydda jag brukar använda, utan jag brukar smaka av marinaden (självklart innan jag lägger i kycklingen).
Kycklingkebaben skall ligga i marinad i 2 dygn, så det gäller att planera maten, men jag lovar att det är värt det!



1 kg kycklingfilé eller innerfilé
5 dl naturell yoghurt
1 citron (pressad)
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
ca ½-1 msk kebabkrydda

Dela kycklingen i mindre bitar. Jag brukar strimla den.
Blanda ihop marinaden och häll den i dubbla plastpåsar tillsammans med kycklingen. Pressa ur luften och massera in marinaden i kycklingen. Låt ligga i kylskåp i 2 dygn (går bra med ett dygn i nödfall).
När 2 dygn har gått så tar du fram kycklingen och häller bort marinaden. Stek kycklingen i stekpanna tills den fått fin färg och är färdig.
Servera till exempel i pitabröd eller tortillabröd tillsammans med sallad, tomat, gurka, rödlök och sås. Fungerar även jättebra att äta tillsammans med ris och en kall sås (tex tzatziki).

RSS 2.0