Marängtårta med drottningparfait

Allers nr 1 2010

Tårtan kan göras flera dagar i förväg och sedan plockas fram ur frysen vid servering.

10-12 pers, 30 min + 6 timmar gräddning och frysning

Marängbottnar:
6 äggvitor
3 dl strösocker
Drottningparfait:
5 äggulor
1½ dl florsocker
ca 4 dl drottningsylt, 500 g
5 dl vispgrädde
Topping:
1½ dl vispgrädde
färska eller frysta frukter och bär, tex mango, röda vinbär och hallon

Sätt ugnen på 100° och varmluft. Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll i sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
Ta fram en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och rita cirklar på två bakplåtspapper med innerdelen av formen som mått. Bred ut marängsmeten i cirklarna.
Grädda bottnarna i ca 1½ timme. Låt svalna.
Vispa äggulor och florsocker vitt och poröst. Blanda i sylten. Vispa grädden och blanda med äggule- och syltblandningen.
Lägg en marängbotten i formen, häll i parfaitsmeten och lägg på den andra marängbottnen. Frys i minst 4 timmar.
Ta fram tårtan 20 minuter innan den skall ätas. Vispa grädden till toppingen och spritsa den i en snygg hög på tårtan. Dekorera med frukter och bär.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0